Geschiedenis

33 jaar geleden zag de blaaskapel ‘De Krikkelblaozers” haar levenslicht. In het najaar van 1975 is de blaaskapel met ongeveer 9 muzikanten begonnen als onderdeel van de carnavalsclub. In 1982 had de blaaskapel al 12 leden. In de jaren die volgden is de blaaskapel telkens gegroeid qua leden en repertoire. De Krikkelblaozers heeft in alle jaren haar repertoire aangepast naar de wens van haar publiek en haar leden. In het begin speelde men vooral de welbekende egerländermuziek en de Nederlandstalige “echte” carnavalsmuziek.

1976-2 Al vrij snel na de oprichting bleek dat de muzikanten niet alleen muziek wilde maken tijdens het carnaval maar het gehele jaar door. Het repertoire werd hierdoor uitgebreid met de egerländermuziek welke ten gehore werd gebracht op de diverse egerländer festivals.

De Krikkelblaozers hebben in de loop van de jaren vele muzikanten gehad. Tonny v.d. Tillaart en Cor van de Burgt, muzikanten van het eerste uur, hebben zo’n 22 jaar bij de blaaskapel gespeeld. Momenteel is Leo van Asseldonk het langst spelende lid, hij speelt al zo’n 33 jaar mee in de kapel. Bij Cor was het vanaf het begin vaste prik om na het matinee de inwendige mens te verwennen. Lekker soep en ruim voldoende eieren waren altijd voldoende aanwezig. Nadat ze goed uitgerust waren konden ze er weer tegenaan. Het uitrusten nam de kapel vaak heel letterlijk, het kwam namelijk vaak voor de vele leden van de kapel bleven slapen in de woonkamer van Cor en hierna direct doorgingen naar het maandagavondbal. Nadat Cor is gestopt wordt deze traditie doorgezet bij Rob Rauh waar het er ook rauw aan toe kan gaan. Na de overige optredens tijdens het carnaval belandde de kapel destijds vaak bij Tonny.
1995Tot ongeveer het jaar 2000 kende de blaaskapel nog géén rookbeleid. Het was immers de gewoonte dat er in de altijd knusse repetitieruimtes gerookt werd en het repetitielokaal binnen 10 minuten blauw zag. Voordat er nog maar één noot werd gespeeld hingen de asbakken al aan de muziekstandaard en werden de eerste sigaretten al gerookt. Dit roken is nu we in D’n Brak zitten verleden tijd.

De kapel heeft veel aan- en afloop gekend van muzikanten. Naast een verloop van leden kent de kapel echter maar weinig verloop in haar dirigenten. De kapel heeft ongeveer een vijftal vaste dirigenten gehad. De kapel is begonnen met Karel van Haren in de jaren 1977-1978. Karel werd opgevolgd door Peter Willems van 1979 tot 1990. Hierna heeft Jan Bijvelds het stokje overgenomen van 1991 tot 2000. In de twee opvolgende jaren was de kapel ‘dirigentloos’ en zijn ze gesteund door Jos van Hees. Ook hebben Geert Verkuijlen en Rob Rauh de repetities in deze periode mede geleid. In de periode 2002 tot 2006 heeft Harrie Verbeek de kapel geleid. Vanaf 2006 worden de repetities wederom geleid door Geert Verkuijlen en Rob Rauh. Vanaf 2007 heeft de kapel ook muzikale ondersteuning van Roland Filippini. Vandaag de dag wordt de muzikale leiding verzorgd door Dirk van den Tillaar & Perry van Lieshout.

Uiteraard moet de kapel ook een goede repetitieruimte hebben. Het is wel aardig om te weten dat de kapel op diverse plaatsen heeft gerepeteerd. Aan de diversiteit van de repetitieruimtes kun je opmaken dat de Krikkelblaozers zich goed kunnen aanpassen aan de omgeving en zich overal snel thuis voelen.De Krikkelblaozers hebben onder meer gerepeteerd boven op de zolder van het pakhuis. Doordat er maar enkelglas aanwezig was kon de muziek hier lekker door waaien. Toen men op zondagochtend repeteerde zaten ze boven de Mol. Hier rook het altijd naar rook en bier en deze lucht kwam niet alleen van de Mol af. De Krikkelblaozers hebben ook in diverse schuren gerepeteerd. De schuur van Van Lieshout aan de Derptweg, de schuur van v.d. Broek, aan ’t Broek hebben ook enkele jaren als repetitieruimte gediend. In de jaren ’90 heeft de schuur van Toon v.d. Nieuwhuijzen onderdak geboden totdat hij ging verbouwen. Helaas moeten wij de overheerlijke pennywafels van Toon nog steeds missen. Hierna is de kapel verhuisd naar het podium van D’n Brak en is de podiumvrees van de kapel op slag verdwenen.

In de afgelopen 33 jaar heeft de blaaskapel vele optredens gehad van allerlei soorten.2004

De meest opvallende optredens willen wij jullie niet onthouden.

Begin jaren ’90 zat de kapel steevast, tijdens 2e kerstdag, in Ammerzoden bij Allman Loonmachines. Al vroeg in de middag kon je spreken van Ammerzooi door het overvloed van de drank die aanwezig was. De Krikkelblaozers hebben ook een tweetal keer muziek gemaakt in ponypark slagharen en hebben een tweetal huwelijksmissen verzorgd van haar eigen leden. Zo’n 11 jaar geleden tijdens het 22 jarig bestaan werd er een heus kapellenfestival gehouden in de zaal van de Mol en jarenlang waren de Krikkelblaozers een van de vaste gezichten op het egerländerfestival van Aerle Rixtel tijdens de pinksterdagen. Zo’n 10 jaar geleden kwam de blaaskapel voor de eerste keer met een eigen show tijdens de Bonte Avond. Dit was zo goed bevallen dat de kapel om de twee á drie jaar schittert tijdens de Bonte Avonden. Zo is de kapel verschenen als “The Bluesbrothers”, met een heuse Tiroler-act, zette zij de zaal op hun kop tijdens hun rock en roll opentreden en kwamen zij ten tonele als nonnen. In 2011 heeft u kunnen genieten van alle kleding en muziek van de krikkelblaozers van de afgelopen 33 jaar.

De creativiteit van de kapel kwam goed tot uiting tijdens het dorpsfeest “100 jaar Mariaheide”. In een heuse rijdende kerk deed de kapel mee aan de scratheap challenge.

2011De laatste jaren zijn de Krikkelblaozers niet meer weg te denken tijdens de grootste blaaskapellenfestivalen van Nederland. Overal waar het gezellig is zijn ze van de partij

Uiteraard mag de goede relatie met de carnavalsclub niet ontbreken. Vanaf 1975 is de kapel een vast onderdeel van de carnavalsclub. De blaaskapel is altijd van de partij tijdens de prinsenrecepties, 11/11 bal, de Bonte avonden, de carnavalsdagen en uiteraard luisteren zij de carnavalsmis op.

Jaarlijks geniet de gehele kapel dan ook van een barbecue in de tuin van Leo en Rita. Vanzelfsprekend worden de instrumenten thuis gelaten. De traditie wil dat deze barbecue om 16.00 uur begint en voor de diehards tot 04.00 uur duurt. Ook geniet de kapel af en toe van een weekendje weg met z’n allen. Er wordt dan een kampeerboerderij of camping opgezocht en ook zonder muziek kan de kapel zich zéér goed met elkaar vermaken.